Връзка с нас!

В този блог ще намерите отговор на въпроса, защо вие и всички ваши познати , губят парите си на форекс пазара !

понеделник, 8 август 2016 г.

Псевдонаука ли е икономиката?

Капани на егото на съвременните икономисти.


Драги ми читателю, ден след ден лятото отива към своя край. Дойде времето да напиша следващата статия за блога. Пиша я с леки хумористични нотки, за да разсея насъбралите се черни облаци над Франкфурт ( в буквален и  в преносен смисъл).
Когато написах първата  - „Големите илюзии“,  смятах, че в нея съм казал всичко, което мисля, и че не е  нужно да се пише повече, но скоро възникна необходимостта да напиша втората - „Финансови пирамиди“. Сега дойде времето и необходимостта и от тази. Тази статия е неразделна част и своеобразно продължение на предходните и за да я разберете, трябва преди това да сте се запознали с предходните.
Те бяха посрещната с почти единодушно одобрение и съгласие. При тази няма да е така. Тук съм решил „да ритна гнездото на осите“, да ви ядосам, да ви накарам да мислите.

Наука ли е икономиката?


Голяма част от икономистите  и финансистите в България са завършили в престижното  учебно заведение Университет за национално и световно стопанство (УНСС) икономика, финанси, международни икономически отношения (МИО). Спомням си преди години, когато някой завършил МИО ходеше по улицата, егото му се носеше поне два метра над него. Ако го питат какво е завършил, с гордост ще каже: „Как какво, МИО в УНСС!“. Сега даже са си го написали във Фейсбук профилите.

Според черната статистика по-голяма част от хората, загубили огромни суми пари на форекс, са завършили именно това престижно учебно заведение. Тук някои биха казали, че дипломата от УНСС не те прави икономист.  Други биха казали: „Знаеш ли как се преписваше там!“.   Зная, във всеки един университет по света има хора и ще има хора, които преписват. Сега си спомних за една известна от близкото минало песен, в която се пееше „Промоция в УНСС: три изпита за 200 марки и едно прасе“. Има и такива, които са завършили благодарение на това, че нееднократно са се възползвали от такъв вид промоции.
Тези статия не се отнася нито за преписвачите, нито за тези с промоциите. Безспорно има един много голям процент  хора, които са завършили УНСС с много учене и труд, усвоили са всички знания, които  са били необходими и са се дипломирали като икономисти.

Интелектуални капани, ментални капани, капани на егото.


И трите неща означават едно и също. Интелектуален капан е когато даден човек или институция, използвайки научно обосновани методи, създава погрешна представа или начин на мислене в друг човек или хора. Интелектуалните капани могат да бъдат умишлени или неумишлени, осъзнавани или неосъзнавани. С една дума - това е създаване на грешна представа в друг човек за  някакви неща или за самия него, за неговите собствени познания, възможности и представи за света, в който живее.
Добър пример за такъв интелектуален капан е това как преподавателите от УНСС създават погрешна представа в студентите за това, че те разбират от икономика и финанси. Форекс брокерите много добре знаят за този капан и се възползват от него, за да обират парите на  хората. Вече отговорихте ли си сами на въпроса защо голяма част от хората, изгубили големи суми пари на форекс, са завършили точно икономика и финанси?
Тук някой би казал: „Ти знаеш ли, че и фараоните, т.е. собствениците на законно регистрираните дружества наричани форекс брокери, също са завършили това УНСС?“.  Да, знам го това и това е още по-лошо, защото това престижно учебно заведение създава едновременно и лъжците, и излъганите, и престъпниците, и жертвите на тези престъпления.


Искрено ваш Марио Драги!