Връзка с нас!

В този блог ще намерите отговор на въпроса, защо вие и всички ваши познати , губят парите си на форекс пазара !

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

ФОРЕКС ЗАВИСИМОСТ – РАЗНОВИДНОСТ НА ХАЗАРТНАТА ЗАВИСИМОСТ

През последните пет години в България силно нарасна броя на хората, занимаващи се с форекс.  Една от основните причини за този бум на трейдъри е постоянното рекламиране в интернет пространството на форекс брокери. От известно време и големите телевизии започнаха да пускат реклами. Така за много кратко време общественото мнение бе изкривено в много опасно посока.  Създаде се илюзията, че търгуването с валутни двойки, акции и комодити като злато, сребро, петрол с така наречените договори за разлика е нещо престижно, нещо авторитетно, нещо интелектуално и нещо, от което може да се спечели и даже да се забогатее. Статистиката обаче показва точно обратното -  че има над 99.7% губещи, а печелившите са изключителна рядкост.

Миналата година много нашумя филмът „Вълкът от Уолстрийт“.  Много хора го гледаха и също решиха, че могат са станат трейдъри. Повечето от тези хора обаче не разбраха основното от този филм, а именно, че главният герой е брокер, а не е трейдър и затова той печели. Той предлага услугата на други, а не търгува, той печели от комисионни и от спреда, но това е една друга тема.
До преди пет години в България броят на хората, страдащи от форекс зависимост, беше малък  - около 100 човека, сега броят им е многократно повече и надминава 50 000 човека.

Симптомите на форекс зависимост и как да ги разпознаем в страдащите от тази разновидност на хазартната зависимост!

Симптомите на форекс зависимост!

-    Постоянни, обсебващи мисли на тема форекс,  дни,  месеци, години прекарани в анализ на графики индикатори, осцилатори, обемни и трендови, прости и експоненциални и т.н.
-   Постоянно търсене на нова информация на тази тема. Следене на всички икономически и финансови новини.
-    Търсене на логика в хаоса! Нива на подкрепа и съпротива. Пример: Ако еврото стигне до 1.1117 и ще обърне нагоре, но ако пробие и стигне до 1.1150, ще продължи да пада до 1.1013. Друг пример: цената на еврото винаги от 11 до 15 часа върви в една посока, после или прави корекция, или обръща.
-    Постоянно говорене с близките и приятелите на подобни теми
-    Заменяне на досегашните приятели с нови форекс приятели. Пример: пиша си с 10  човека във Viber, но с 8 от тях си пишем предимно за форекс и форекс стратегии. Ходя на заведение много рядко, веднъж в месеца, но се виждам с хора, с които говорим предимно за форекс, а май и затова се виждам с тях - за да говорим тези неща.
-    „Рано или късно и аз ще успея да измисля успешна печеливша стратегия и ще си върна всичките загубени до сега пари“ - това е типична мисъл за страдащите от тази зависимост. Те самозалъгват себе си и всички около себе си.

Симптоми на тежка форма на форекс зависимост!

-   Страдащият от тази зависимост започва много да лъже. Лъже всички и за всичко, лъже приятелите си, лъже колегите си, лъже родителите и семейството си.
-   „Губя постоянно, защото нямам достатъчно пари. Ако имам достатъчно пари, ще започна да печеля и даже ще си върна изгубените досега средства“ -  това е типичен пример на страдащите от това заболяване.
-   Търсене и „намиране“ на нелогични и необясними зависимости. Пример: забелязах много интересна зависимост между цената на златото и среброто и фазите на луната, а именно …… Слушали сме ги хиляди подобни.
-   Теглене на кредити с цел да бъдат инвестирани във форекс стратегии. След като е изтеглил няколко бързи кредита, болният тегли нов, кредит за обединяване на задълженията, предложен му от любезна банка и т.н. Няма край. Болният скоро разбира, че дължи суми, които трябва да връща още 10-15 години.
-    Убеждаване на близки и приятели да инвестират техни средства в негови форекс стратегии. Внимание, болните от това заболяване са изключително убедителни и могат да подведат с думите си много сериозни  хора.
-    Убеждаване и принуждаване на близки и роднини да теглят кредити и да му дадат парите, за да ги инвестира.
-    Ипотекиране на недвижим имот с цел инвестиция във форекс. Попаднахме на много такива случаи на ипотекиране на семейното жилище. Как разсъждават родителите в тези случай:„Ами нашият син...,  той е много умен и как да не е, толкова години даваме пари да го учим, сега трябва да му помогнем, ще ипотекираме апартамента, ще му дадем парите и той ще успее“. За съжаление няма нито един такъв успешен случай, в  повечето случаи се стига до там банката да продаде семейното жилище.

Какви хора страдат от алкохолна,  наркотична, хазартна и форекс зависимост?

Страдащите от алкохолна или наркотична зависимост са лесно разпознаваеми. За тях се говори с думи като пияница,  отрепка,  дрога, наркоман, провали себе си, провали родителите си, провали и семейството си. Тези хора трудно могат да убедят друг човек да им повярва,  защото всички знаят, че са такива и страдат от тези зависимости.

Страдащите от обикновена хазартна зависимост са комарджии, хазартни типове. Те обикалят по игрални зали казина, покер машини , бинго  и подобни неща. Тези хора изиграват голяма част от доходите си на хазарт и често затъват в заеми, често пъти вземат пари на заем от лихвари и други криминални типове. Това е много различен контингент хора в сравнение с хората, страдащи от форекс зависимост.

За разлика от алкохолиците, наркоманите и комарджиите, страдащите от форекс зависимост са добре образовани хора,  говорят културно и използват сложна терминология, хора с едно или няколко висши образования, хора, говорещи по няколко чужди езика и т.н. Те лесно могат да подведат съзнателно или не други хора, защото в очите на другите  изглеждат „здраво стъпили на земята “ и повечето от тях наистина са били такива, преди да започнат да се занимават с форекс.