Връзка с нас!

В този блог ще намерите отговор на въпроса, защо вие и всички ваши познати , губят парите си на форекс пазара !

вторник, 7 юни 2016 г.

Големите илюзии създавани от форекс брокерите

През последните години все повече и повече българи започнаха да губят големи суми пари при форекс брокерите.  Всеки ден откривам нови и нови хора, изгубили големи суми. Това нещо трябва да се спре!

Пиша това, за да запозная хората с някои истини за форекс, които умишлено се премълчават и никой не говори за тях. Защо? Защото в България над 99,7% от хората, занимаващи с това, са на 100% загуба.

Първата голяма илюзия за форекс:

За да спечелиш от форекс, трябва да станеш много добър!


Форекс брокерите имат голяма изгода да поддържат този мит. Ще ви разкажа защо и как се прави това. Големият мит е, че форекс е наука. Всъщност форекс е чист хазарт без никакви закономерности и зависимости. Преди години съм чел много задълбочени книги за фундаментален и технически анализ както на български, така и на английски език. Чел съм и всички книги на известния форекс стратег Светлин Минев.


След известно време всеки трейдър разбира, че всичко, написано в книгите за технически анализ, е тотална измислица и няма абсолютно никакво приложение. Въпросните книги са написани с цел авторите им да изкарат някакви пари от продажбата им. Те по никакъв начин не помагат да спечелиш, а по скоро обратното - да изгубиш.

Фундаменталният анализ е следващото нещо, с което се поддържа този мит. Например, какво ставаше, когато през изминалата 2015 година излизаше новината дали Федералният резерв ще вдигнат лихвата.
Всеки път, когато излиза тази новина, са случва нещо различно: веднъж еврото тръгва нагоре, друг път  - надолу, т.е. чист хазарт.

Запознах се с много икономисти, финансисти, университетски преподаватели от Софийския, математици, програмисти на  дузина програмни езици и т.н., с две думи - все учени хора. Общото между тях е, че всичките те  са се опитали да създадат печеливша форекс стратегия и нито един от тях не е успял!

Ако човек изучава нещо нормално, например чужд език, графичен дизайн, комуникации, езици за програмиране, изкуство и каквото и да е било друго, различно от форекс,  с течение на времето човек става все по-добър. При форекс не е така. Може и 10 години да си го изучавал и нищо да не си научил, а не си го научил, защото това не е наука а хазарт. Това е все едно да се учиш да познаеш числата от тотото.


Като заключение за първата илюзия бих казал:


Може ли да се спечели от форекс?

Да, може, по начина, по който може да се спечели от бинго, тото, лотария, казино и т.н.

Може ли да се спечели от форекс чрез знания, умения, опит, фундаментален и технически анализ?

Не, не може да се спечели по този начин, защото няма никаква логика във форекс пазара!


Втората голяма илюзия за форекс:  

Къде са отишли парите, които вие сте изгубили на форекс?

Това, което е в интерес за форекс брокерите, е вие да вярвате, че изгубените от вас пари са отишли на световния пазар. Това НЕ е вярно! Всички пари, които вие сте изгубили при вашият форекс брокер, са отишли само и лично при него. Това за него е 100% печалба. Това е така, защото форекс брокерите не изнасят позиции. Никой брокер няма да изнесе малка позиция на начинаещ трейдер. Те много добре знаят каква е статистиката, че над 99,6% от трейдърите са на абсолютна загуба. Голяма част от трейдърите нулират сметките си още през първия месец след откриването им. 

Направете следния експеримент: напишете в Гугъл думите Форекс брокер на български език. Разгледайте всички резултати от първа до трета страница. След това отворете сайта на Търговски регистър и се опитайте да откриете, да разбере чия собственост са тези фирми. Нищо няма да разберете! А защо? След като им е толкова чиста работата, защо се крият? Защо част от тях са регистрирани на Сейшелските острови, остров Кипър и други подозрителни места. Сами си отговорете на тези въпроси. Защо тези фирми дават толкова много пари, за да се рекламират по телевизията и защо плащат на Google Adwords.


Третата голяма илюзия за форекс: 

Форекс обучението, което предлагат форекс брокерите!


Съдейки от по-горе написаното, форекс-ът не е наука и не може да има форекс обучение. Това е все едно да има обучение за познаване на числата от тотото.

Въпреки всичко, съществува форекс обучение. Как мислите, дали някой, който има изгода да загубите парите си, ще ви обучава как да печелите?!? Една от тези фирми провежда обучение на трейдъри в хотел в центъра на София. Там един и същ лектор говори едни и същи глупости и тъпотии по няколко пъти в годината. Аз лично съм ходил четири пъти и нищо не се променя в това което той говори. Как така не каза нищо ново и полезно, та нали пазарът е динамичен! Буквално едни и същи думи повтаря години наред все едно е някакво зомби.