Връзка с нас!

В този блог ще намерите отговор на въпроса, защо вие и всички ваши познати , губят парите си на форекс пазара !

неделя, 24 ноември 2019 г.

Как да опазим околната среда и да спрем климатичните промени?

Здравейте, приятели! Минаха почти две години мълчание от моя страна и днес реших да поправя тази моя грешка. От месец насам подготвям една уникална статия - „Печеливши Форекс стратегии за 2020 година“ , но още не съм готов с нея и реших да засегнем една друга тема, а именно опазването на околната среда и климатичните промени.
Някои от вас ще кажат ОК, но какво общо има това с темата на този блог, т.е. форекса. Има! Много общо има! Общото са парите и по-точно тяхното изкарване и харчене! Просто прочете статията до края.
В нея ще ви дам конкретни съвети, с които всеки един, ако приложи на практика, би помогнал много на околната среда.

Най-големият замърсител на околната среда е хранително-вкусовата промишленост.

А най-големи щети на природата нанася производството на месо -  като започнем от производството, транспорта, опаковката на фуражи и минем целия процес, за да може саламът да стигне до магазина.
От всички меса най-много замърсява телешкото. На второ място е свинското, а на трето - пилешкото.
Ако всеки от нас намали с 50% консумацията на телешко месо, би помогнал много на природата. Ако се намали с 50% консумацията на месо като цяло, представете си как би помогнало това!
Другият проблем е изхвърлянето на храната. Почти всеки човек, който живее в големите градове, изхвърля големи количества храна. Не трябва да купуваме храна, която не ни е нужна и после да я изхвърляме. Така вредим на околната среди по два начина: веднъж промишлеността е замърсила, за да произведе, транспортира и продаде на нас тази храна и нейната опаковка, и на второ място - самите ние вредим, като изхвърляме тази храна  и опаковката й.
Тук ще споменем и „минералната”, т.е. бутилираната вода. Тя замърсява много околната среда. Всеки ден се похабяват милиони барели петрол, за да се произвеждат бутилки за еднократна употреба. Пластмасата на тези бутилки е практически вечна и не се разгражда. 
Последните 20 години стана много модерно всеки да носи вода в себе си. Пример: ще пътувам 30 минути с кола или метро и трябва да нося задължително вода с мен. Абе, хора, нищо няма да ви стане, ако не пиете вода един час! Отивам в McDonald's и гледам - бутилка 500ml минерална вода струва 1,50 лева т.е. един литър е 3.00 лева.
Хората се оплаква, че бензинът бил скъп, а си купуват вода, която е по-скъпа от него. Съвсем друг е въпросът дали тази вода е полезна, или вредна. В повечето случаи, ако човек пие вода от чешмата, е много по-добре за неговото здраве, отколкото да пие тази „минерална” вода.

 Вторият голям замърсете е производството на техника.

 За съжаление,  повечето от нас са свикнали всяка година да си купуват нов телефон, нищо че „старият“, който вече е на цяла една година, си работи без проблеми.
Това е много опасен начин на мислене, който вреди страшно много на околната среда. Изхвърлянето на работещи електроуреди и купуването на нови, само защото старите са излезли от мода, е много опасна тенденция!

Можем ли самите ние да спрем това? Естествено, че можем! Ако досега сме сменяли телефона си всяка година, просто трябва да започнем да го сменяме веднъж на две години. А ако сме си купували нов на две години, да започнем да го правим на три.

Друго много важно нещо е да спрем да се впечатляваме от това, че моят приятел, съученик или колега има iPhone 15, който струва 3800 лева.

Една от големите лъжи и заблуди, в които ни вкарват търговците, това са енергоспестяващите уреди и крушки. Преди години си купих такива крушки с LED диоди, доста скъпи бяха, по 17 лева бройката. Всички изгоряха, преди още да са си върнали първоначалната инвестиция, която съм направил за тях.
Миналата година ходих на  изложението „Стройко“ в НДК. Там се заговорих с един търговец, който продаваше соларни панели, фотоволтаици и всичко необходимо за изграждане на фотоволтаична система. След 30 минути подробен разговор с него (той вече си мислеше, че ме е спечелил като клиент), го попитах може ли да ми направи такава конфигурация от тези панели, инвертори и т.н., която да се изплати за 10 години. Той "позеленя" от яд и каза, че такава конфигурация не може да се направи.
Как може да ти говорят, че нещо е супер, като то не може да си върне първоначалната инвестиция, която ти си направил за него за цели 10 години?

Винаги, когато някой ви продава нещо, което е „енергоспестяващо“, направете си сметка за какъв период от време това би ви върнало първоначалната инвестиция. Задайте си въпроса: Това струва 1000 лева, колко вата ми пести на ден, на месец, на година? Колко години трябва да работи в нас, за да ми върне първоначалната инвестиция, която съм направил за него?
Това е най-важния въпрос, който трябва да си зададен, за да  разберем кога дадено електрически изделие ще се изплати и няма да сме на „нула“.
Винаги, когато говорим с търговци, т.е. хора, които по някакъв начин ни продават нещо, трябва да сме сигурни, че тези хора не ги интересува истината или как това би се отразило на околната среда. Единственото нещо, от което те се интересуват, е как да ни продадат стоката или услугата, която предлагат!


Третият голям замърсител са безсмислените пътувания.

Това е още една опасна мода, която се появи в последните годни - да се ходи на почивка за една или две нощувки. Каква почивка е това? Аз съм се връщал от такива почивки много по-изморен, отколкото съм бил преди това.
Всеки петък след обяд или събота сутрин, стотици хиляди българи, дори милиони, се втурват по пътищата, за да отидат на „почивка“ за един ден. Хората от морето отиват към планината, тези от планината - към морето, тези от Южна България - в Северна, а тези от Северна - в Южна. Селяните от село се юрват към града, а селяни от града - към село.
Безсмислените пътувания са една много опасна мода. Така се хаби огромен ресурс, харчи се гориво, правят се задръствания и катастрофи, вместо да си починете се изморявате. И не на последно място – замърсявате околната среда!
Ако човек реши да почива два или три пъти в годината, 10 дни през зимата и 10 дни лятото например, а да не ходи на т.нар. „уикенд туризъм“, би помогнал много на околната среда и би спестил пари, защото почивките за една или две нощувки са най-неизгодни във финансово отношение.
 

Четвъртият голям замърсител е текстилната промишленост. 

Голямата заблуда тук е, че много хора си мислят, че като купуват дрехи от естествени материали - памук, лен и т.н., не вредят на околната среда.
При производството на памук или обработката на кожа околната среда се замърсява не по-малко, отколкото при производството на синтетични дрехи.
През т.нар. „демокрация” в България се появи още една опасна мода -  купуването на много дрехи, от които нямаме никаква, ама никаква нужда. Сигурен съм, че всеки човек, който е над 30-годишна възраст, има толкова дрехи в гардероба си, че ако спре да си купува нови, с тези, които вече има, ще може да изкара поне 10 години! 
Основното предназначение на дрехата е да предпазва човешкото тяло от студа. За съжаление, това е отдавна забравено. Вече се купуват дрехи, защото това е модерно, за да се търси показност, същото като при телефоните, и за да се замърсява околната среда.

Ще ви дам и четири съвета, които биха спрели замърсяването на околната среда. Всеки от вас може да ги изпълни, без значение колко пари има.
1.    Намалете консумацията на месо и местни продукти и най-вече телешко. И не купувайте храна, която после ще изхвърлите!
2.    Сменяйте по-рядко телефоните, таблетите или лаптопите си!
3.    Ходете на почивка по-рядко, но за повече дни!
4.    Не купувайте дрехи, от които нямате нужда!


Сега вече ви звуча като някой пророк или пастор, но... Хора, разберете го, винаги когато купуваме нещо, помагаме на икономиката, но вредим на околната среда!