вторник, 4 октомври 2016 г.

Защо големите банки и форекс брокерите винаги печелят, а трейдърите губят?


Всеки от нас знае, че основният принцип на пазарите е, че търсенето и предлагането определят цената. Колкото повече търсене има на една стока, услуга, валутна двойка или друг финансов инструмент, толкова повече му скача цената. Голямото търсене и малкото предлагане на едно нещо означава, че неговата цена расте. И обратното - ако има голямо предлагане и по-малко търсене, цената пада.


Ще разгледаме два примера:

Пример1: Ако днес в 15.30 часа Bank of England реши и отвори дълга позиция, т.е. купи GBP/USD с обем 1 000 000 лота ( 1 лот=100 000 единици, т.е. 1000000 лота= 10 милиарда валутни единици = 10 на степен 10). Какво ще се случи според вас? Щом има такова голямо търсене, цената моментално ще скочи. Да, така е, прави сте. Цената ще скочи за следващия половин до един час поне с 40-50 пипса. Отваряйки този голям обем, Bank of England накланя цената в нейната посока. Получава се голям недостиг и цената скача. Тази банка е била сигурна, че ще спечели от тази позиция още преди да я е отворила.

Пример2: Ако днес в 15.30 часа вместо Bank of England голяма група трейдъри, примерно 500, отворят същата позиция, купи GBP/USD с обем 1 000 000 лота. Какво ще стане според вас??? Ще скочи ли цената? Нали е отворен същият  обем в същата посока, какво значение има, че тук е отворена от много трейдъри, а не от една банка? Ще скочи както горе!
Да, ама не! Тук няма да се случи нищо! Цената няма нито да скочи, нито да падне!
Защо? Защото когато 500 трейдъра отворят позиции, това не са реални позиции на пазара. Това са позиции, отворени при техните форекс брокери. Всички вече знаят, че форекс брокерите не изнасят позиции. Вашите позиции съществуват само като числа на сървъра на вашият форекс брокер. Те не са реални позиции на пазара. Вие с вашите позиции не влияете по никакъв начин на пазара. Представете си, че на сървъра на вашия брокер има един файл, който се казва loser85467.sql. В този файл са записани всички неща за вас, вашите данни, вашите позиции и т.н.

Защо форекс брокерите не изнасят позиции?

 Първо, защото те знаят,  че вашият акаунт рано или късно ще фалира  и те ще вземат всичките ви пари (по-скоро рано), това го показва статистиката. И второ, защото няма нито един закон в българското или международното законодателство, който да ги задължава да изнасят позиции.

В частни случаи големите банки могат да отварят и губещи позиции, например когато една банка иска да защити националната си валута или иска цената да бъде свалена до много ниска стойност, а след това да бъде купен голям обем на ниската стойност и т.н. В продължение на месеци една банка може да прави малки губещи сделки и след това само за няколко дни да спечели многократно на това, което е изгубила.

Погледнато в исторически план, разликата във валутните курсове е нещо, от което банките винаги печелят, а хората  губят. Да се върнем в далечната 1990 година, тогава имаше много българи, които имаха големи спестявания в левове. Толкова много спестения пари за черни дни, изкарани с честен труд във фабрики, заводи и на полето, че с тях можеха да си живеят спокойно до края на дните си. Това беше горе-долу половината от населението на България.
Какво напраха тогава банките? Как какво? Инфлация! Винаги когато населението има спестени пари, банките правят инфлация, за да оберат парите му! Така няколко години по-късно, през 1997 година един долар стана над 3000 лева, а банков депозит от 30 000 лева, събиран в продължение на 30 години, се превърна в джобни пари за няколко дни. Това е най-голямото престъпление в новата история на България, но за него няма нито виновни, нито наказани, даже и хората го забравиха вече

Заключение:
-- Банките винаги печелят, защото отваряйки позиции, накланят пазара в тяхната посока!
-- Форекс брокерите винаги печелят, защото не изнасят позициите на трейдърите!
-- А трейдърите губят, защото... Ами не може всички да печелят!
 

Банкнота с ливъридж 1:1000 емисия 1997